Liikkuminen ja hyvinvointi

Uupumus, vähäinen liikunta ja tahaton laihtuminen voivat johtua osittain siitä, että elimistö saa liian vähän ravintoa. Mutta jaksamiseen voi vaikuttaa myös muilla tavoin, ja voimansa sekä elämänkipinänsä voi saada takaisin. Yhä useammat tutkimukset osoittavat, että fyysisellä harjoittelulla voi rakentaa lihaksia ja kuntoa myös iäkkäänä. Kohtuullisella harjoittelulla voi olla terveyttä edistävä vaikutus.


Harjoittelua voi olla monenlaista

On tärkeää liikkua päivittäin ja tehdä siitä osa arkirutiinia terveyden ylläpitämiseksi. Etenkin iän myötä lihakset tarvitsevat sekä tärkeitä ravintoaineita että liikuntaa pysyäkseen kunnossa.

Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa fyysistä harjoittelua. Liikkuminen ja lihasharjoittelu lisäävät yleistä hyvinvointia ja vähentävät monien sairauksien riskiä.

Harjoitella voi monella tavalla. Puolen tunnin kävely muutaman kerran viikossa omaan tahtiin vahvistaa kehoa, kohentaa kuntoa, parantaa tasapainoa ja kasvattaa ruokahalua. Lisäksi jäsenet vetreytyvät ja verenkierto paranee, mikä saa olon tuntumaan paremmalta.

Jos ulkona ei ole kävelysää tai vointi estää ulosmenon, on parempi liikkua sisällä omassa kodissaan kuin luopua kokonaan liikkumisesta. Matot ja kaikki muu, johon voi kompastua, pitää kuitenkin muistaa siirtää syrjään.

On hyvä olla joka päivä hetki ulkona päivän- tai auringonvalossa. Auringonvalon vaikutuksesta elimistön D-vitamiinipitoisuus nousee. D-vitamiini parantaa hyvinvointia ja edistää kalsiumin imeytymistä.

Kun ikää tulee, on tärkeää käyttää aivojaan. Ristisanatehtävät, sudokut, palapelit, kirjat ja lehdet pitävät aivot kunnossa. Myös muiden ihmisten tapaaminen ja osallistuminen sosiaalisiin tapahtumiin pitävät aivojen toiminnan käynnissä.