Elämä letkuravitsemuksen kanssa

Letkuravitsemus voi olla elintärkeää, mutta samalla se vaikuttaa arkeen monella tavalla. Uusi ruokailutapa voi vaikuttaa päivittäisiin toimiin ja harrastuksiin, mutta kun käytännön asiat tulevat tutuiksi, alat luottaa kykyysi selviytyä kaikista letkuruokintaan liittyvistä haasteista. Suhteesi perheeseesi ja ystäviisi voi muuttua ja sinun on huomioitava uusia asioita suunnitellessasi vaikkapa lomamatkaa. Voi myös olla, että joudut arvioimaan työkykyäsi.

Muista, ettet ole yksin, kun kohtaat haasteita tai iloitset onnistumisistasi. Monet käyvät läpi täsmälleen samoja asioita ja voit saada ongelmiisi apua keskustelemalla tilanteestasi ja jakamalla kokemuksia muiden kanssa. Lähialueellasi saattaa toimia myös vertaistukiryhmiä letkuravitsemuksen kanssa eläville henkilöille ja heidän läheisilleen. Sinua hoitavat terveydenhuollon ammattilaiset voivat auttaa löytämään vertaistukea.


Optimoi oma annostelurutiinisi

Kun olet tottunut letkuravitsemukseen, voit alkaa selvittää, onko annostelurutiinisi sinulle sopiva. Jokin toinen vaihtoehto voi joustaa paremmin arkeesi, fyysisen aktiivisuuden, seura- ja työelämäsi mukaan ja helpottaa päivittäisiä askareitasi.

Keskustele aina lääkärisi tai ravitsemusterapeuttisi kanssa ennen annostelurutiinin muuttamista – muista, että hän voi auttaa valitsemaan elämääsi tai läheisesi elämään parhaiten sopivan annostelurutiinin.

Annosteluvaihtoehdot:

  • Jatkuvassa syötössä yksittäinen annostelukerta kestää kauemmin, mikä asettaa haasteensa ajankäytölle. Kaikki tarvittavat välineet on kuitenkin mahdollista ottaa mukaan repussa, minkä ansiosta voit lähteä ulos ja hoitaa päivittäiset askareesi tavalliseen tapaan. Voit myös ottaa päivittäisen letkuravintoannoksen tai osan siitä yön aikana, jolloin sinulle jää muihin puuhiin päivällä enemmän aikaa.
  • Annossyötön etuna ovat pienemmät annokset, jotka voi ottaa nopeammin ja joustavasti eri aikoina. Tämän ansiosta ruokailu onnistuu helpommin kodin ulkopuolella. Voit myös ajoittaa ruokailun muiden perheenjäsenten aterioinnin yhteyteen, mikä voi olla perheelle tärkeä asia.
  • Yhdistelmäsyöttö on annossyötön ja jatkuvan syötön yhdistelmä, joka voi vastata tarpeitasi paremmin tai sopia helpommin aikatauluusi.

Lue lisää letkuravitsemuksen aikatauluttamisesta ja annostelutavoista tästä.

Sopeutuminen arkeen ja sosiaaliseen elämään

Letkuravitsemus vaikuttaa elämän eri osa-alueisiin ja voi näin muuttaa käytännön arkea. Kavereiden ja perheen kanssa vietetty aika sekä kyky käydä töissä voivat muuttua. Matkustaminen, seurustelu ja päivittäisten askareiden suorittaminen voi aluksi tuntua haastavalta ja voimia vievältä. Perheen ja ystävien tuesta voi olla suuri apu uuteen normaaliin sopeutuessa.

Kun olet saanut uudet arkirutiinit toimimaan kotona, on tärkeä jatkaa omaa normaalia sosiaalista elämää. Tulet huomaamaan, että letkuruokinta vie oman aikansa, mutta huolellisella suunnittelulla saat sen sovitettua sosiaalisen elämäsi ympärille.

Matkustaminen onnistuu myös letkuruokinnan kanssa. Terveydenhuollon ammattilaiset auttavat sinua vaadittavien asiakirjojen kanssa, joiden avulla voit hankkia matkavakuutuksen ja tarvittaessa lentotodistuksen. Saat heiltä myös tukea ja vinkkejä avuksi letkuruokinnan toteuttamiseen matkalla. On hyvä selvittää kaikki asiat hyvissä ajoin etukäteen, jotta voit rauhassa keskittyä matkan suunnitteluun.

Ei ole mitään syytä, miksi et voisi palata takaisin töihin, jos olet kunnossa ja terveydenhuollon ammattilainen on antanut siihen luvan. Terveydenhuollon ammattilaiset auttavat sinua tekemään tarvittavat järjestelyt letkuruokinnan toteuttamiseksi työpaikalla. Mukana kulkevan syöttöpumpun kautta tai bolus-annostelun avulla sinulla on mahdollista toteuttaa letkuruokinta myös liikkeellä ollessasi.

Mahdollisuutesi urheilla riippuu nykyisestä terveydentilastasi ja kyvystäsi liikkua. Lääkärisi tulee kertomaan, mitä urheilulajeja voit harrastaa ja mitä kannattaa välttää. Kontaktilajeja ei suositella harrastettavan, koska niissä on riski syöttöletkun irtoamiselle. Urheilun aikana voit tarvita lisää nestettä. Keskustele veden määrän lisäämisestä ravitsemusterapeuttisi/hoitajasi kanssa.

Letkuruokinnan ei tulisi vaikuttaa sinun tai läheisesi seurusteluun tai parisuhteeseen. Uuteen kehonkuvaan tottuminen voi viedä aikaa ja on tärkeä edetä sen kanssa omaan rauhalliseen tahtiin.

Jos olet nainen ja haluat saada lapsia, on tärkeää, että keskustelet asiasta lääkärisi kanssa. Perheenlisäyksen hankkiminen voi vaatia suunnittelua, koska on varmistettava, että saat riittävästi kaikkia vaadittavia ravintoaineita, joita lapsi tarvitsee kasvaakseen ja kehittyäkseen.

Letkuruokinnan toteuttamisen joustavuudesta huolimatta nykyinen terveydentilasi voi aiheuttaa rajoitteita arkeen. Jos sinulla on kysymyksiä tai huolenaiheita siihen liittyen, on tärkeä keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

Pitkäaikainen hoito ja tuki

Letkuravitsemukseen tarvittavien välineiden huolellinen hoito auttaa välttämään useimmat pitkän aikavälin ongelmat, kuten letkun tukkeutumiset, vuodot ja eritteen kertymisen letkun ympärille.

Terveydenhuollon ammattilaisten antamia ohjeita tulee noudattaa tarkasti, letkun kautta tulee antaa pääasiassa vain letkuravintoa, lääkkeitä tai vettä ja ravinnonsiirtolaite on vaihdettava säännöllisesti päivittäin.

Hyvä hygienia on tärkeää: letku tulee huuhdella aina ennen ravintovalmisteiden ja lääkkeiden antamista ja heti sen jälkeen. Huuhteluun käytetään yleensä 20–40 millilitraa steriiliä tai jäähdytettyä keitettyä vettä tai hoitohenkilökunnan ohjeistuksen mukaan. Lisätietoja saat ravitsemussuunnitelmastasi.

  • PEG-letkun ympärillä olevaa mahan ulkopuolista aluetta kutsutaan avanteeksi. Avanne on tärkeää puhdistaa päivittäin sairaalasta kotiutumisen jälkeen. Kun avanne on parantunut kahden tai kolmen viikon kuluttua, PEG-letkua hoidetaan alla olevien ohjeiden mukaan.

    1. Pese kätesi vedellä ja saippualla.
    2. Tarkista, esiintyykö avanteen alueella mitään seuraavista:
    • eritettä
    • turvotusta
    • ihoärsytystä
    • punoitusta
    • ihovaurioita
    • arkuutta
    • letkun liikkumista mahalaukusta/ohutsuolesta sisään ja ulos

    Jos avanteen alueella esiintyy jotakin edellä mainituista, ilmoita asiasta hoitohenkilökunnalle.

    1. Puhdista avanteen ympärillä oleva iho fysiologisella suolaliuoksella tai muulla desinfiointiaineella hoitajan ohjeiden mukaisesti. Puhdista alue avanteen keskustasta ulospäin.
    2. Kun avanne on puhdistettu, kuivaa alue huolellisesti.
    3. PEG: Noudata sinulle annettuja ohjeita koskien letkun pyöräyttämistä. Tämä on tärkeää, jotta ravitsemusavanne pysyy terveenä.
    4. Gastrostomialetku: Tarkista viikoittain, että gastrostomialetkun ballongissa on riittävä vesimäärä. Korvaa puuttuva määrä steriilillä vedellä. Noudata saatua ohjeistusta.

    Jos olet huolissasi avanteen tai letkun kunnosta, ota yhteyttä lääkäriisi.

    1. Pidä letku puhtaana ja kuivana.
    2. Puhdista sieraimen ympäristö kostutetulla vanulapulla ja lämpimällä saippuavedellä.
    3. Huuhtele ja kuivaa huolellisesti.
    4. Kiinnitä erityistä huomiota sieraimeen, johon letku on sijoitettu. Jos sierain näyttää ärtyneeltä tai jos se on kipeä, kerro asiasta lääkärille tai hoitajalle.

    Suojaa ihoa asettamalla taitos nenämahaletkun alle ja kiinnitä se letkuun teipillä. Letkun pään voi sijoittaa korvan taakse, missä se on poissa tieltä.

    Letkun oikea sijainti tulee aina varmistaa jokaisen käytön yhteydessä. Letkun pään tulee olla mahalaukussa. Ravitsemusterapeutti tai hoitaja näyttää sinulle sairaalassa, miten letkun oikea sijainti varmistetaan. Jos sinulla on nenäohutsuoliletku, varmista, ettei letkun ulkoinen pituus ole muuttunut. Jos et ole varma, että letkun pää on oikeassa paikassa, on tärkeää, ettet aloita ruokailua. Ota välittömästi yhteyttä lääkäriin, hoitajaan, ravitsemusterapeuttiin tai sairaalaan ja pyydä lisäohjeita.

    Tukkeumien estämiseksi letku on tärkeää huuhdella ennen ravinnon ja lääkkeiden ottamista ja heti sen jälkeen.

  • Hyvä suuhygienia on edelleen tärkeää, jotta hengitys on raikas, suu ja hampaat pysyvät terveinä ja vältytään tulehduksilta.

    Huulivoide tai -kiilto ehkäisee huulten kuivumista.

    Mahdollinen hammasproteesi on puhdistettava harjalla ja laitettava yöksi raikkaalla vedellä täytettyyn mukiin. Myös suu on puhdistettava. Suugeeli auttaa pitämään suun kosteana.

    Jos kärsit kuivasta suusta, kielen kipeytymisestä, verta vuotavista ikenistä tai aftoista, kysy neuvoa lääkäriltä, hammaslääkäriltä tai puheterapeutilta.

Tukea ongelmiin

Jotkut voivat kokea haasteita aloittaessaan ja sopeutuessaan letkuravitsemukseen. Voit välttää näitä haasteita noudattamalla alla olevia ohjeita. Jos sinulla tai läheisilläsi ilmenee jokin alla listatuista komplikaatioista, ole yhteydessä hoitavaan tahoon.

  • Jotta syöttöletku ei tukkeutuisi on tärkeää, että se huuhdellaan aina ennen ja jälkeen ravinnon sekä lääkkeiden annon yhteydessä. Letkun huuhtelemiseen on käytettävä (vähintään) 20 ml:n ruiskua, johon tulee laittaa steriiliä tai jäähdytettyä keitettyä vettä paineen minimoimiseksi. Ravitsemusterapeuttisi tai muu hoitaja antaa sinulle tarkemmat ohjeet.

    Jos syöttöletku tukkeutuu:

    Huuhtele syöttöletku varovasti vetämällä ja työntämällä ruiskua. Käytä huuhteluun haaleaa vettä tai soodavettä terveydenhuollon ammattilaisen antamien ohjeiden mukaan. Älä käytä huuhteluun happamia nesteitä kuten hedelmämehua tai kolaa, koska ne voivat juoksettaa letkuravinnon tai vahingoittaa letkua ja tukkia sitä entisestään.

    Mikäli syöttöletku ei avaudu ole yhteydessä hoitopaikkaan. Huomioithan, että syöttöletkuun ei koskaan saa työntää liikaa painetta tai nestettä, koska syöttöletku voi mennä rikki.

    Jos nenämahaletkusi on tukossa, älä yritä avata sitä omin neuvoin, vaan ole välittömästi yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

  • Syöttöletku saattaa löystyä tai irrota esimerkiksi yskimisen, nopean liikkeen tai siihen kohdistuneen vedon takia. Mikäli näin tapahtuu, keskeytä letkuravintovalmisteen annostelu välittömästi. Jos sinulla on nenämahaletku, ota yhteyttä päivystykseen ja kerro tilanne sekä hakeudu sairaalaan uuden nenämahaletkun asettamiseksi. Mikäli sinulla on gastrostomialetku tai syöttönappi, voit itse asettaa uuden letkun tilalle, jos sinulle on neuvottu, miten tämä tehdään. Mikäli et osaa vaihtaa letkua uuteen, ota yhteyttä hoitavaan tahoon. PEG- tai PEG/J-letkun irrotessa peitä gastrostooma ja ota heti yhteys hoitavaan tahoon. Stoomakanava alkaa sulkeutua välittömästi.

  • Lopeta letkuruokinta välittömästi ja ota yhteyttä hoitopaikkaan, jos havaitset jotain seuraavista:

    • ravitsemusavanteesta tulee eritettä
    • letkuruokinnan aikana esiintyvää kipua
    • verenvuotoa

Miten säilyttää letkuravintovalmisteita ja tarvikkeita

Letkuravintovalmisteita on tärkeä säilyttää ohjeiden mukaan. Säilytä letkuravintovalmisteita viileässä/huoneenlämmössä (+5 – +25ºC) ja kuivassa paikassa, jossa ne on suojattuna auringonvalolta. Avattu letkuravintovalmiste käsitellään noudattaen hyvää hygieniaa. Tarkista aina pakkauksen parasta ennen -päiväys ja ravista pulloa/pakkausta ennen avaamista. Käytä aina ensin pakkaukset, joiden päiväys on lähimpänä.

Usein kysytyt kysymykset

Sinulle voi herätä kysymyksiä letkuravitsemuksesta riippumatta siitä, onko sinulle tai läheisellesi juuri suositeltu letkuruokintaa vai oletko aloittanut sen jo jokin aika sitten. Olemme koonneet yhteen usein kysyttyjä kysymyksiä ja terveydenhuollon ammattilaisten vastauksia. Valitse alhaalta mieltäsi askarruttava aihealue.

Lue lisää