Kun lapsi aloittaa päiväkodin

Lapsen päiväkodin aloittaminen on aina jännittävää, ja erityisesti PKU-tautia sairastavan lapsen vanhemmilla on varmasti paljon kysyttävää. Miten ruokailu onnistuu? Nousevatko arvot, kun en voi enää itse pitää kaikesta huolta? Kuka on vastuussa lapsen proteiinilisän antamisesta? Huolta voi helpottaa kun miettii, että päiväkodin aloittaminen on onnistunut jo monen kohdalla.

Valmistelut

Ennen kuin lapsi aloittaa päiväkodin, voi olla hyvä tiedostaa, että useimmat päiväkodit ovat tottuneet siihen, että lapset syövät eri tavalla. Vaikka PKU-tauti voi olla uusi asia, ollaan päiväkodeissa totuttu mm. erilaisiin ruoka-allergioihin ja keliakiaan. Vaikka PKU-taudissa ei olekaan akuutteja oireita kuten tietyissä allergioissa, on kuitenkin tärkeää, että päiväkodin henkilöstöllä on tietoa PKU:sta ja ruokavalion noudattamisen tärkeydestä.

Eri päiväkodeissa tarjotaan erilaisia ruokia ja ruokailukäytäntojä/ateroita on monia. Tiedustele sen päiväkodin käytännöistä, jossa lapsesi aloittaa.

Ilmoita päiväkotipaikkaa hakiessasi, että lapsellasi on PKU. Ota yhteyttä päiväkotiin hyvissä ajoin, ennen kuin lapsi aloittaa siellä. Näin henkilökunnalla on aikaa valmistautua ja hakea lisähenkilöstöä tarvittaessa. Tarjoa koulutusta ja tietoa, hyvä yhteistyö on tärkeää.

PKU:ta sairastavan lapsen vanhempien kannattaa opettaa lasta siihen, että tämä ottaa proteiinilisän muiden ikätovereiden seurassa uudessa ympäristössä ilman vanhempien läsnäoloa.

Vastuun luovuttaminen voi olla vaikeaa, mutta kaikki menee varmasti hyvin!

 

Luo hyviä käytäntöjä

Nykyisen lainsäädännön mukaan päiväkotiympäristön tulee olla turvallinen, mikä koskee tietysti myös PKU:ta sairastavia lapsia. Varmista, että työntekijät tuntevat ruokavalion, jotta lapsi saa oikean määrän fenyylialaniinia, proteiinilisää ja riittävästi vähäproteiinista ruokaa kaikilla aterioilla. Kaikkien lapsesta huolehtivien aikuisten täytyy tietää, mitä PKU on ja mitä lapsi saa syödä ja mitä ei.

Vuorovaikutus päiväkodin kanssa on tärkeää, jotta vanhemmat voivat tietää, mitä ruokaa ja proteiinilisää lapsi on saanut päivän aikana. Löydä sinulle ja perheellesi parhaiten sopiva viestintätapa. Se voi alussa tuntua vaikealta, mutta ajan myötä viestintä sujuvoittuu ja sopiva viestintätapa löytyy.

 

Tieto ja vuorovaikutus

Lasta lähimpänä oleva päiväkodin henkilökunta tarvitsee tietoa PKU:sta ja siitä, mitä lapsi voi syödä päiväkodissa. Harvinaisten sairauksien yksikkö voi antaa tietoa henkilökunnalle. Täältä löydät lisää tietoa.

Päiväkodin ruokatarjoilusta riippumatta on tärkeää, että päiväkodissa on aina varastossa vähäproteiinisia tuotteita, kuten pastaa, riisiä, maitoa, keksejä tms., jotta tarvittaessa on aina jotakin tarjottavaa.

Päiväkodissa järjestetään säännöllisesti erilaisia juhlia, kuten vappu, naamiaiset, halloween, Lucian päivä tai joulujuhlat. Silloin tarjoillaan usein jotain herkkuja. On erittäin tärkeää, että myös PKU:ta sairastavasta lapsesta huolehditaan tällaisissa tilanteissa, jotta hänkin kokee saavansa jotain erittäin hyvää syötävää, kuten muutkin lapset.

Tällä sivustolla olevat tiedot eivät korvaa terveydenhuollon ammattilaisen antamaa hoitoa, ohjeistusta ja valvontaa. Käänny aina terveydenhuollon ammattilaisen puoleen mikäli sinulla herää kysymyksiä koskien aineenvaihduntasairautesi hoitoa tai ruokavaliotasi.

Nutrician valmisteet ovat kliinisiä ravintovalmisteita, joita käytetään terveydenhuollon ammattilaisten ohjauksessa.