Usein kysyttyä

Olemme koonneet usein kysytyt kysymykset ja niiden vastaukset yhteen. Valitse alhaalta mieltäsi askarruttava aihealue.

  • Sairaus

  • Tuoteperhe

  • Kyllä, letkuruokinnan kanssa matkalle lähteminen on mahdollista. Letkuruokinta asettaa kuitenkin matkustamiselle omat haasteensa, joissa hoitohenkilökunta osaa sinua neuvoa. Selvitä asiat hyvissä ajoin etukäteen, jotta voit rauhassa keskittyä matkan suunnitteluun lähempänä lähtöä. On hyvä pyytää terveydenhuollon ammattilaista kirjoittamaan englanniksi dokumentti,  jossa on kerrottu erityistarpeistasi. Sinun tulee myös varmistaa, että otat riittävästi letkuravintovalmistetta mukaan tai vaihtoehtoisesti selvittää onko sitä saatavilla kohdemaasta.
  • Fyysinen aktiivisuus ja kevyt liikunta ovat hyväksi, jos kuntosi ne vain sallii. Varmista, että syöttöletku ja sitä ympäröivä iho on suojattu. Vältä äkillisiä liikkeitä, ettei letku irtoa. Aktiivista elämää viettävälle on erilaisia lisätarvikkeita tarjolla, esimerkiksi pumpulle ja letkuravintovalmistepakkaukselle tarkoitettu reppu, jossa kaikki tarpeellinen on helppo kantaa mukana. Kysy lisää hoitohenkilökunnalta.
  • Potilaat, joilla on gastrostomialetku (esim. PEG- tai PEG/J-letku) voivat noin 2-3 viikon jälkeen letkun asettamisesta käydä vain suihkussa, jotta haava-alue saa parantua rauhassa. Sen jälkeen kylpeminen, suihkussa käyminen ja jopa uiminen on mahdollista, kunhan syöttöletku on hyvin suojattu ja gastrostooman alue on terve. Voit suojata letkun vedenkestävällä haavateipillä. Ui ja kylve vain puhtaassa vedessä. Jos olet epävarma, varmista mahdollisuus uida ja kylpeä hoitohenkilökunnalta.
  • Emme suosittele letkuun laitettavan muuta kuin letkuravintovalmistetta, syöttöletkun kautta annettavaa lääkitystä ja vettä. Esimerkiksi soseutettu ruoka voi aiheuttaa tukoksen letkuun tai aiheuttaa tulehduksen bakteerikontaminaation takia.
  • Syöttöletku voi mennä tukkoon seuraavista syistä:
    • Huonosti hienonnetut lääketabletit
    • Itse tehdyn ruuan laittaminen letkuun
    • Liian vähäinen letkun huuhtelu letkuravintovalmisteannosten tai lääkkeenantojen välissä
    • Kiinni oleva pikasuljin
    • Pilaantunut letkuravintovalmiste
    Mikäli letku menee tukkoon, älä hätäänny. Se on kohtuullisen yleinen ongelma ja se voidaan ratkaista helposti. Vedä ruiskuun letkun sisältöä mahdollisimman paljon. Huuhtele letku vedellä vähintään 20 ml ruiskulla ylimääräisen paineen välttämiseksi. Mikäli tämä ei auta, kokeile huuhtoa letku kädenlämpöisellä/haalealla vedellä ja sitten hiilihapotetulla vedellä. Edelleen tukossa? Purista letkua eri kohdista varovasti sormien välissä ja kokeile huuhtomista uudelleen. Jos tämä ei auta, ota yhteyttä hoitohenkilökuntaan.
  • Syöttöletku saattaa löystyä tai irrota esimerkiksi yskimisen, nopean liikkeen tai siihen kohdistuneen vedon takia. Mikäli näin tapahtuu, keskeytä letkuravintovalmisteen annostelu välittömästi. Jos sinulla on nenämahaletku, ota yhteyttä päivystykseen ja kerro tilanne sekä hakeudu sairaalaan uuden nenämahaletkun asettamiseksi. Mikäli sinulla on gastrostomialetku tai syöttönappi, voit itse asettaa uuden letkun tilalle, jos sinulle on neuvottu, miten tämä tehdään. Mikäli et osaa vaihtaa letkua uuteen, ota yhteyttä hoitavaan tahoon. PEG- tai PEG/J-letkun irrotessa peitä gastrostooma ja ota heti yhteys hoitavaan tahoon. Stoomakanava alkaa sulkeutua välittömästi.
  • Ota tavaksi tarkistaa seuraavat merkit, jotka voivat viitata komplikaatioihin:
    • Ravitsemusavannetta ympäröivä iho punoittaa: Jos ravitsemusavanteen ympäristö punoittaa ja on kipeä, ota yhteyttä hoitavaan tahoon.
    • Ravitsemusavanteesta tulee eritettä: Jos huomaat eritettä ravitsemusavanteen ympärillä sen ollessa jo terve, ole yhteydessä hoitavaan lääkäriin. Lääkäri saattaa haluta ottaa eritteestä laboratorionäytteen infektion tarkistamista varten. Lääkäri voi ohjeistaa sinua käyttämään antibioottivoidetta ja harsoja apuna ihon suojaamisessa. Jatka alueen puhdistamista ja kuivaamista huolellisesti.
    • Ihon liiallinen kasvaminen avanteen ympärille: Iho voi kasvaa avanteen ympärille ja vaatia hoitoa. Tämä on seurausta siitä, että keho yrittää korjata leikkauksessa tehdyn avanteen. Mikäli näin käy, ole yhteydessä hoitavaan tahoon.
    • Mahan sisältö vuotaa letkun juuresta: Mahan sisällön vuotaminen stooma-aukosta voi aiheuttaa kipua ja palovammoja. Ole yhteydessä hoitavaan tahoon.
    Jos ongelmat jatkuvat tai olet huolissasi syöttöletkusta tai letkuruokinnasta, ota yhteyttä hoitavaan tahoon.
  • Letkuravintovalmiste vastaa määrältään tavallista ruokaa. Letkuravintovalmisteesta voi siis tulla kylläiseksi ihan yhtä lailla, kuin tavallisestakin ruuasta. Jos letkuravintovalmiste kuitenkin tiputetaan hitaasti jatkuvana tiputuksena tai pieninä annoksina päivän aikana, kylläisyyden tunne on todennäköisesti vähäisempi. Jos otat vähemmän letkuravintovalmistetta kuin sinulle on määrätty tai pidät pitempiä välejä letkuruokinnassa, saatat tuntea itsesi nälkäiseksi. Jos tunnet itsesi usein nälkäiseksi, keskustele asiasta hoitavan tahon kanssa.
  • Ravitsemusterapeutti kertoo sinulle, mikä on oikea päivittäinen nestemäärä ja neuvoo, miten sitä tulee muuttaa kuumalla ilmalla, urheillessa tai sairauden aikana. Se, voitko juoda ja minkälainen juoma sopii sinulle, riippuu terveydentilastasi. Jos sinulla on nielemisvaikeuksia, juominen voi aiheuttaa tukehtumisriskin ja siten lisätä infektioita. Keskustele hoitavan tahon kanssa, mikä sopii sinun terveydentilaasi.
  • Letkuravintovalmiste on hyvä tiputtaa huoneenlämpöisenä (+20 - +23 ºC). Kylmä valmiste voi tuntua epämukavalta ja johtaa siedettävyysongelmiin, kuten paineen tunteeseen vatsassa, pahoinvointiin, oksenteluun tai ripuliin. Lämmitä jääkaapissa ollut valmiste varovasti vesihauteessa. Valmisteen liiallinen kuumennus voi heikentää sen ravintokoostumusta ja lisätä infektioiden riskiä.
  • Voit halutessasi pitää taukoja letkuruokinnasta, jos ravitsemusterapeutti on suositellut sitä. On tärkeä ottaa huomioon, että siirtolaite vaihdetaan vuorokauden välein, minkä jälkeen se hävitetään. Jos pakkaukseen kiinnitetty ravinnonsiirtolaite irrotetaan ja kytketään takaisin useamman kerran päivässä, kontaminaatioriski kasvaa. Ravitsemusterapeutin tulee arvioida tilanne ja neuvoa, onko suositeltavaa irrottaa ravinnonsiirtolaitetta useampaan kertaan 24 tunnin aikana.
  • Paras asento letkuruokintaan on istuma-asento. Mikäli istuminen ei kuitenkaan ole mahdollista, tue itsesi tai läheisesi puoli-istuvaan asentoon esimerkiksi tyynyjen avulla. Tässä asennossa on hyvä olla koko letkuruokinnan ajan ja puolesta tunnista tuntiin sen jälkeen. Letkuravinnon antaminen makuulla ei ole turvallista.